Zalim Ve Zulüm Nedir?
Zulüm Sözlük Manası; Haddi aşmak, adaletsizlik, eksiklik, kötülük, batıla sapma, zarar vermek, şiddet, işkence, hakka tecavüz etmek maddi/manevi gücünü kullanarak zorbalık yapmaktır.
Zulümün çogulu zulümâttır. Dolayısıyla zulümât kelimesi kur’ani bir kavram olarak aydınlığın yani nur’un zıttıdır.
Zalim: Hakka tecavüz eden, sınıra aşan adaleti gözetmeyen,ötülük yapan insanların haklarını gasp eden merhametsiz ve zarar veren kimsedir.
Istılahda Zulüm; Din, ahlak, hukuk ve bir yaşam programı olarak Allah’a karşı işlenilen şirk ve küfür olan zulüm, insanlar arasında yapılan haksızlık ve insanın kendi kendisine yaptığı kötülüklerdir.
Kur’an-ı Kerim’de zulüm, zalim ve zulumât yaklaşık olarak Kur’an’da 200 yerde geçer, bu kavramlar dinden çıkarıcı özelliğe sahip olduğu gibi aynı zamanda dinden çıkarmayan bir özelliğe sahiptir.
Kur’an’da Nur; tekil olarak geçer, buradaki manası Allah’ın dini, hükümleri, yasaları ve onun iradesinin bir nur/aydınlık olmasıdır.
Zulüm; Kur’an’da Zulumât kavramı çoğul olarak geçer bunun temel sebebi insanların hevaları, düşünceleri, fikirleri, ideolojileri ve insan uydurma kanunlar ve yasaların birden fazla olması zulüm olarak adlandırılır.
Dolayısıyla Allah kendi dinine ”Nur” ismini verirken insan uydurması ideolojiler, laiklik, demokrasi, komünizm, sosyalizm ve izimle başlayan tüm ideolojik dinlere çoğul olarak zulümât demektedir. Bu kavramın bu şekilde kullanıyor olmasının temel sebebi batıl, karanlık, şirk ve küfür olduğunu göstermek içindir.
Zulüm Üç Çeşittir.
1- Allaha Karşı Zulüm 2- İnsanların Birbirlerine Karşı Zulmü 3- İnsanın Kendi Nefsine Zulmü
1- Allah’a Karşı İşlenilen Zulüm;
Şirk Olan Zulüm; Allah’ın isimlerinde, sıfatlarında, fiillerinde ve rabbimizin ilahi özelliklerini bir başkasına tanımak şirk olan zulümdür. İdeoljik kanunlar talep etmek, sığınmak, itaat, sevgi, teslimiyet, yardıma cağırma ve buna benzer mutlak ilahi özellikeri bir başkasına vermek şirk olan bir zulümdür. Kim olursa olsun böyle bir zulüm işleyen kimseye Zalim/Müşrik ismini alır. Bu tür zulüm kişiyi İslam milletinden çıkaran ve ebedi cehenneme götüren bir olgudur.
اَلَّذ۪ينَ اٰمَنُوا وَلَمْ يَلْبِسُٓوا ا۪يمَانَهُمْ بِظُلْمٍ اُو۬لٰٓئِكَ لَهُمُ الْاَمْنُ وَهُمْ مُهْتَدُونَ۟
İman eden ve imanlarına zulüm/şirk bulaştırmayanlar (var ya); işte bunlara (Allah’ın azabından) emin olma vardır. Ve onlar hidayete erenlerdir. (En’âm, 82)
Bu ayet nazil olduğunda, imana zulüm karıştırma meselesi Ashabın nefsine ağır geldi ve “Hangimiz nefislerine zulmetmez ki?” dediler. Bunun üzerine Yüce Allah:
وَاِذْ قَالَ لُقْمٰنُ لِابْنِه۪ وَهُوَ يَعِظُهُ يَا بُنَيَّ لَا تُشْرِكْ بِاللّٰهِۜ اِنَّ الشِّرْكَ لَظُلْمٌ عَظ۪يمٌ
Hani Lokman, oğluna öğüt verirken demişti ki: “Oğulcuğum! Allah’a şirk koşma! Şüphesiz ki şirk, en büyük zulümdür.” (31/Lokmân, 13) Bu ayetin inmesiyle En‘am Suresinde yer alan ayetin zulüm şirkin kastedildiği öğrendiler.
Küfür Olan Zulüm: Allah’ın hakkını görmemezlikten gelmek, islam’dan yüz çevirmek, ibadetlerde kibirlenmek, Allah’ın hükümlerini, farzlarını ya da yasaklarını helal haram kabul etmek küfür olan zulümdür. Böyle bir kimsede şirke düşen kimse gibi Müslüman ismini alamaz.
Haram Olan Zulüm; Bir Müslümanın haramı helal görmediği sürece zina yapması, hırsızlık, kumar ve buna benzer haramları işlemesi Allah’a karşı işlenmiş haram olan bir zulümdür. Her ne kadar bu kimse Müslüman ismini alsa da! Bu kimse büyük bir tehlike altındadır.
2- İnsanların Birbirlerine Zulm Etmesi
İnsanların hayatlarında her açıdan başkalarına yapılan maddi/manevi kötülükler zulüm olarak adlandırılır. Kişinin başkasına şirki, küfrü dayatması ya da davet etmesi şirk, insanlara adaletsizlik, kötülük, insanların haklarını gasp etmek, fitne çıkarmak, ahlaksızlığı yaymak, öldürmek ve insanlar arasında içki, zina ve kumar gibi kötülükleri yaymak ve buna benzer şeyler zulümdür.
اِنَّ الَّذ۪ينَ يَأْكُلُونَ اَمْوَالَ الْيَتَامٰى ظُلْمًا اِنَّمَا يَأْكُلُونَ ف۪ي بُطُونِهِمْ نَارًاۜ وَسَيَصْلَوْنَ سَع۪يرًا۟
Şüphesiz ki yetimlerin mallarını zulümle yiyen kimseler, ancak karınlarına ateş dolduruyorlar. Ve onlar alevleri dehşet saçan ateşe gireceklerdir. (Nisâ, 10)
3- Kişinin Kendi Nefsine Zulmetmesi; Bu kimse kendine zulmederek küfürden ve batıl yollardan razı olması büyük olan zulümdür. Bu durum kişiyi ebedi cehenneme götüren İslam ismini kendisinden kaldıran bir durum olur. Ama kişi kendi nefsine zulmederek harama düşmek suretiyle içki içmesi, hırsızlık, zina yapması ve buna benzer haram olan kötülük yapması küçük olan zulüm kapsamında değerlendirilir.
Zulüm İki Kısımdır.
Büyük ve Küçük Zulüm
1- Büyük Zulüm; Yukarıda ifade ettiğimiz gibi kişinin Allah’ın isimlerinde, sıfatlarında, fiillerinde ve Allah’ın ilahi özelliklerini başkasının tanıyarak kimsenin şirke düşmesine sebep olmasıdır. Mutlak itaat, sevgi, kulluk, teslimiyet, sığınma ve yardım isteme ve ideolojik sistemlera tabi olma ve ondan razı olma büyük zulümdür. Kim bu ve buna benzer ilahi özellikleri bir başkasına verirse müşrik ismini alır. İşte bu kısımdaki zülüm kişiyi ebedi cehenneme götüren ve Müslüman ismini kendisinden kaldıran bir zulüm türüdür.
Dolayısıyla Allah’a şirk koşanlar, Allah’ın haklarını gasp edenler, Allah’a yetki sınırlandırmaları getirenler ve Allah’ı merkezin dışına itenler işte bunlar yeryüzünün en büyük zalimleri ve aynı zamanda müşrikleridirler.
اِنَّ الَّذ۪ينَ كَفَرُوا وَظَلَمُوا لَمْ يَكُنِ اللّٰهُ لِيَغْفِرَ لَهُمْ وَلَا لِيَهْدِيَهُمْ طَر۪يقًاۙ
Şüphesiz ki kâfir olan ve zulmedenleri, Allah bağışlayacak ve onları bir yola hidayet edecek değildir. (Nisâ, 168)
2- Küçük Zulüm; Buradaki zulüm kişiye Müslüman ismini veren, islam milletinden çıkarmayan ve kişiyi ebedi cehenneme götürmeyen bir zulümdür.
Bu zulüm ikiye ayrılır. Allaha, kendisine ve insanlara karşı yapılan zulümdür.
1- Allaha Karşı Yapılan Zulüm; Bu zulüm daha çok Allahtan başkasına yemin etmek, riya, Allah ve sen dilersen, gizli niyet ve şehvet gibi küçük şirklerdir.
2- İnsanlara Karşı Ve Nefse Karşı Yapılan Zulüm; Kişinin içki içmesi, çıplaklık, hırsızlık, yalan, kumar gibi yapılan haramlardır.
3- Kendine Nefisne Karşı Zulüm; Başkalarına karşı adaletsizlik, haksızlık, şiddet, işkence, sömürü, karaborsa ve günah islemek türünden olan haram olan zulümlerdir.
قَالَا رَبَّنَا ظَلَمْنَٓا اَنْفُسَنَا وَاِنْ لَمْ تَغْفِرْ لَنَا وَتَرْحَمْنَا لَنَكُونَنَّ مِنَ الْخَاسِر۪ينَ
Dediler ki: “Rabbimiz! Şüphesiz biz kendimize zulmettik. Şayet bizi bağışlamaz ve bize merhamet etmezsen muhakkak ki hüsrana uğrayanlardan oluruz.” (A’râf, 23)
Kur’an’da küfür, zulüm, nifak ve fasıklık gibi kavramlar alimlerimizin tabiri ile büyük ve küçük diye ikiye ayrılır. Büyük olan bu kavramlar kişiyi islam’dan çıkarırken, küçük olan bu kavramlar yerine göre islam sınırlarına dahil eden ve ebedi cehenneme gitmesine engel olan bir masiyet türündendir.
Gürsel Gürbüz
Share this content:
Yorum gönder