Kur’an Mücizesi: Embriyoloji
7’nci yüzyılda çoğu tıp dalı gibi embriyoloji ilmi ile ilgili hiç kimsenin pek fikri yoktu. Embriyoloji ilmini ancak son teknolojinin yardımıyla varlığını kanıtladı. Dönemin en ileri embriyoloji bilgisi, meninin kökeni ve embriyonun gelişimi hakkında yanlış fikir sahibi olan Yunanlı Doktor Galen’e aitti. Buna karşılık, Kuran’daki embiryolojik anlatım bilimin keşfetmesiyle ve modern gözlemlerin tarafından doğrulanarak bire bir uymaktadır.
وَلَقَدْ خَلَقْنَا الْاِنْسَانَ مِنْ سُلَالَةٍ مِنْ طٖينٍۚ
Gerçek şu ki biz insanı çamurdan alınmış bir özden yaratıyoruz.
ثُمَّ جَعَلْنَاهُ نُطْفَةً فٖي قَرَارٍ مَكٖينٍࣕ
Sonra onu sağlam bir korunakta nutfe haline getiriyoruz.
ثُمَّ خَلَقْنَا النُّطْفَةَ عَلَقَةً فَخَلَقْنَا الْعَلَقَةَ مُضْغَةً فَخَلَقْنَا الْمُضْغَةَ عِظَاماً فَكَسَوْنَا الْعِظَامَ لَحْماًࣗ
Ardından nutfeyi (döllenmiş yumurta) alakaya (rahimde asılıp beslenen embriyo) çeviriyor, alakayı şekilsiz et (görünümünde) yapıyor, bu etten kemikler yaratıyor, daha sonra da kemiklere adale giydiriyoruz.
ثُمَّ اَنْشَأْنَاهُ خَلْقاً اٰخَرَؕ فَتَبَارَكَ اللّٰهُ اَحْسَنُ الْخَالِقٖينَؕ
Nihayet onu bambaşka bir varlık halinde inşa ediyoruz. Yapıp yaratanların en güzeli olan Allah çok yücedir. (Müminun: :13-15)
Nitekim bu konuda Anatomi ve embriyoloji alanlarında dünyanın en tanınmış bilim adamlarından biri olan Profesör Emeritus Keith L. Moore: “Bu ifadelerin Muhammed’e Tanrı tarafından gelmiş olması gerektiği benim için açık, çünkü neredeyse hepsi bu bilginin büyük bir kısmı yüzyıllar sonrasına kadar keşfedilmemişti”.
Alak’tan yaratılma ile ilgili;
Kuran’da embriyoloji birkaç ayet halinde mevcuttur. İnsanın yaratılışı hakkında Kur’an şöyle buyuruyor:
اِقْرَأْ بِاسْمِ رَبِّكَ الَّذٖي خَلَقَۚ
Yaratan rabbinin adıyla oku!
خَلَقَ الْاِنْسَانَ مِنْ عَلَقٍۚ
O, insanı alaktan (asılıp tutunan zigottan) yaratmıştır. (Ikra:1-2)
Bu ayeti inceledikten sonra Dr. Moore, embriyonun ilk aşamasının sülük gibi göründüğünü keşfetti. Nitekim ayette:
فَلْيَنْظُرِ الْاِنْسَانُ مِمَّ خُلِقَؕ
İnsan neden yaratıldığına bir baksın.
خُلِقَ مِنْ مَٓاءٍ دَافِقٍۙ
O, atılan bir sudan yaratıldı.
يَخْرُجُ مِنْ بَيْنِ الصُّلْبِ وَالتَّرَٓائِبِؕ
O su, bel ve göğüs kafesi arasından çıkar. (Tarık 5-7)
Embriyoloji, doğumun başlama sürecini en doğru bir şekilde belirtir.
Nutfe;
Nutfah’ın anlamı “bir damla sıvı”dır. Bir bardağı boşalttıktan sonra içinde kalan son damla olarak tanımlanır. Kur’an-ı Kerim’de yaklaşık 11 ayette Nutfe’nin insanın doğuş sebebi olduğu belirtilmektedir. Bilim de Kuran’da embriyolojiyle ilgili bu gerçeği kanıtlamıştır. Araştırmalar üreme sırasında atılan yaklaşık üç milyon spermden sadece birinin döllenme için gerekli olduğunu göstermiştir.
ثُمَّ جَعَلَ نَسْلَهُ مِنْ سُلَالَةٍ مِنْ مَٓاءٍ مَه۪ينٍۚ
Sonra onun neslini bir öz sudan, değersiz bir sudan yarattı. (Secde:8)
إِنَّا خَلَقْنَا الْإِنْسَانَ مِنْ نُطْفَةٍ أَمْشَاجٍ نَبْتَلِيهِ فَجَعَلْنَاهُ سَمِيعًا بَصِيرًا
Şüphe yok ki biz insanı, bir katre sudan, erkeklik suyuyla kadınlık suyunun rahîmde birleşmesinden yarattık sınamak için, derken onu, duyar, görür bir hâle getirdik.(İnsan:2)
Fetus Korumalı
Kur’an-ı Kerim, fetüsü koruyan üç karanlık perdeden bahseder.
يَخْلُقُكُمْ فٖي بُطُونِ اُمَّهَاتِكُمْ خَلْقاً مِنْ بَعْدِ خَلْقٍ فٖي ظُلُمَاتٍ ثَلٰثٍؕ
Sizi annelerinizin karnında üç karanlık içinde türlü yaratılış safhalarından geçirerek yaratmaktadır. (Zümer:6)
Dr. Moore’un araştırması bu üç perdeyi şöyle tanımladı:
Annenin karın ön duvarı
Rahim duvarı
Amnio Koryonik membran
Görüldüğü gibi, bugün modern biyoloji bebeğin embriyolojik gelişiminin ayet-i kerimede bildirildiği şekilde üç farklı karanlık bölgede gerçekleştiğini ortaya koymuştur. Ayrıca embriyoloji alanındaki gelişmeler bu bölgelerin de üçer katmandan oluştuğunu göstermiştir. Ayrıca ayette insanın anne karnında, birinden diğerine farklılaşan üç ayrı evrede meydana geldiğine işaret edilmektedir. Gerçekten de bugün modern biyoloji bebeğin anne karnındaki embriyolojik gelişiminin üç farklı devrede gerçekleştiğini de ortaya koymuştur. Bugün tıp fakültelerinde ders kitabı olarak okutulan bütün embriyoloji kitaplarında bu konu en temel bilgiler arasında yer alır. Örneğin, embriyoloji hakkında temel başvuru kitaplarından biri olan Basic Human Embryology (Temel İnsan Embriyolojisi) isimli kaynakta bu gerçek şöyle ifade edilmektedir: Rahimdeki hayat 3 evreden oluşur: Kur’an’ın Bilimsel Mucizeleri 32 Preembriyonik evre (ilk 2,5 hafta), Embriyonik evre (8. haftanın sonuna kadar), Ve fetal evre (8. haftadan doğuma kadar). Bu evreler bebeğin farklı gelişim aşamalarını içerir. Anne rahmindeki gelişim ile ilgili bu bilgiler ancak modern teknolojik aletlerle yapılan gözlemler sayesinde elde edilmiştir.
Bu delil aynı zamanda Kuran’da anlatılan embriyoloji konularının doğruluğunu da göstermektedir.
Embriyonik Aşamalar;
1400 yıl önce Kuran’da yüzyıllar sonra keşfedilen embriyonik aşamalardan da bahsediliyordu.
فَاِنَّا خَلَقْنَاكُمْ مِنْ تُرَابٍ ثُمَّ مِنْ نُطْفَةٍ ثُمَّ مِنْ عَلَقَةٍ ثُمَّ مِنْ مُضْغَةٍ مُخَلَّقَةٍ وَغَيْرِ مُخَلَّقَةٍ لِنُبَيِّنَ لَكُمْؕ
Biz sizi topraktan, sonra nutfeden, sonra alakadan, sonra belli belirsiz et parçasından yarattık ki size (kudretimizi) açıkça gösterelim. (Hac:5)
Share this content:
Yorum gönder