×

Kur’an Mücizesi: Dünya Yuvarlak ve Dönen Küre.

Kur’an Mücizesi: Dünya Yuvarlak ve Dönen Küre.

1400 yıl önce insanlar Dünya’nın düz ve durağan olduğunu sanıyorlardı. Bugün bunun yanlış olduğunu biliyoruz, Dünya dönen bir küredir. Kur’an-ı Kerim’de gece ile gündüzün örtüştüğünde bir top (küre) oluşturdukları bildirilmektedir:

خَلَقَ السَّمٰوَاتِ وَالْاَرْضَ بِالْحَقِّۚ يُكَوِّرُ الَّيْلَ عَلَى النَّهَارِ وَيُكَوِّرُ النَّهَارَ عَلَى الَّيْلِ وَسَخَّرَ الشَّمْسَ وَالْقَمَرَۜ كُلٌّ يَجْر۪ي لِاَجَلٍ مُسَمًّىۜ اَلَا هُوَ الْعَز۪يزُ الْغَفَّارُ

O, gökleri ve yeri belli bir gâye, büyük bir hikmet ve şaşmaz bir nizam üzere yaratmıştır. Sürekli olarak geceyi gündüzün üzerine sarıyor, gündüzü de gecenin üzerine sarıyor. Güneşi ve ayı da emrine boyun eğdirmiştir. Her biri belli bir süreye kadar kendi yörüngesinde akıp gidiyor. Bilin ki O, karşı konulmaz bir kudret sahibidir, çok bağışlayıcıdır. (Zümer:5)

(Allah) Gökleri ve yeri hak olarak yarattı. Geceyi gündüzün üzerine, gündüzü de gecenin üzerine örtmüş, güneşi ve ayı musahhar kılmıştır. Hepsi önceden kaydedilmiş bir kadere/ölçüye göre hareket eder. O, çok üstün ve bağışlayıcı değil mi?

Arapça “Kura كرة” kelimesi top anlamına gelir; Kur’an’da top haline getirmek anlamına gelen “Yukawer يُكَوِّرُ” fiili kullanılmıştır. Kur’an, gece ile gündüzün üst üste binmesinin bir top (küre) oluşturduğunu söylüyor.

“Tüm hareketler (Kullun Yecrii كُلٌّ يَجْرِي)” burada Kur’an TÜM HAREKETLERDEN bahsediyor, sadece güneş ve ay değil, aynı zamanda Dünya. Arapça gramerinde tekil, ikili  ve çoğul (üç veya daha fazla) arasında fark vardır. İkiliye yapılan atıf “Kulluhuma Yecriyen كلاهما يجريان”dır, ancak Kuran çoğul (üç veya daha fazla) anlamına gelen “Kullun yecrii كُلٌّ يَجْرِي” demiştir. Güneş ve ay sadece iki tane olduğundan ama Kur’an üç veya daha fazlasından söz ettiğinden, Kur’an’a göre üçü de hareket eder: Güneş, Ay ve Dünya.

Share this content:

Yorum gönder

You May Have Missed