Dinin Asıllarında Dört Kısım.
Dinin asılları konusu peygamberlerin tarih boyunca insanlara tebliğ etmekle farz oldukları iman konularıdır. Bu konular Allah’ın onayladığı, Allah’ın rızasına ve cennetine ulaştıran yegane temel dinin asıllarıdır.
Dinin asıllarıdaki kastımız sübutu kati ve delaleti kati olan rivayet bakımında şüphe olmayan kesin, sabit ve tek manaya gelen konuları ihtiva eder. Burada taklit, cehalet ve tevil söz konusu olamaz. Kullar bunları bilmek ve öğrenmek ile mecburdur.
فَاعْلَمْ اَنَّهُ لَٓا اِلٰهَ اِلَّا اللّٰهُ
Bil ki şüphesiz, Allah’tan başka (ibadeti hak eden) hiçbir ilah yoktur. (47/Muhammed, 19)
Dinin asılları naslara dayanan ve genel hükümlerden çıkan sabit ve kati kaidelerdir. Bu üç şekilde görülür;
1- Kur’an ve Mütevatir olarak gelen sünnet.
2-Ümmetin icma ettikleri hükümler.
3-Herkes tarafından bilinen feri hükümler şeriatın asıllarıdır.
Dinin bu asıllarını bilmeyen, önemsemeyen, hafife alan ve gereği gibi hareket etmeyenlere gelince bunların iman iddiası bâtıldır.
Dinin Başlıca Asılları
1- Kulun Allahı Tanıması;
Allah’ın hak olması, yani Allah’a iman etmek, ona yönelmek, onu sevmek, ona sığınmak, itaat, korku ve ümit ile Allaha ibadet etmek dinin asıllarının en zirvesidir.
2- Kulun Dini Tanıması;
Kulun ahirete, meleklere, kitaplara, kulun Allah’ın kanunlarına, yasalarına, onun hükümlerine tâbi olması, teslim olması, itaat etmesi, dinin emirleri, farzları, vaciplerini yerine getirmek haramlarından kaçınarak tevhide davet etmek kendisi ile sorumlu olduğu en önemli olgudur.
3- Kulun Resulleri Tanıması;
Kulun resulleri tasdik etmesi, tanıması, itaat etmesi, sevmesi onları örnek alması ve getirdiklerine iman edip gereğini yerine getirmek tevhidin asıllarındandır.
4- Kulun Haramları İnkâr Etmesi ;
Kulun Allah’tan başkasına ibadet edilenleri red ve inkar etmesi dinin asılarındandır. şirkin ve küfrün her çeşitini ve tağutların her çeşitiyle onların hükümlerini ve yasalarını reddetmesi, Allah’tan başka ibadet edilenlerden beri olması, onlara düşman olması ve onları tekfir etmesi dini asıllarındandır.
Kulların dinin aslını bilmesi ve kafir ile mümin’i ayırt edebilmesi için bu asılları mutlaka bilmek zorundadır.
Çünkü dinin asılları tevhid ile şirk, iman ile küfür, hak ile batıl doğru ile yanlışı birbirinden ayıran ilahi çizgilerdir.
Gürsel Gürbüz
www.gurselgurbuz.com
Share this content:
Yorum gönder