×

Sigara Sağlık ve Ekonomik Açıdan İçilmesi Tartışmasız Haramdır? 

Sigara Sağlık ve Ekonomik Açıdan İçilmesi Tartışmasız Haramdır? 

Sigaran insanlar arasında en çok tüketilen ürünlerden olup sigara her yıl dünyada 7.2 milyon insanın ölümüne sebep olan en büyük ölüm sebeplerindendir.

Sigara dumanında 4.000’den fazla kimyasal bulunur ve bunların yüzlercesi zehirlidir 70’ten fazla kanser hastalığına sebep olup her yıl 7.2 milyon insanın ölümüne sebep olan sigara hiç şüphesiz haramdır. Bu sigaranın haram oluşunu illeti hiç şüphesiz onun birincisi sağlık açısından hastalıklara ve ölümlere sebep olması ve ikincisi aynı ekonomik açıdan israfa neden olmasıdır. 

Kanser yapma özelliğine sahip olan ve insan sağlığı üzerinde ciddi tehditleri olup ölümlere sebep olan bu zehirleri kimyasallar içerisinde böcek ilacı kullanılmakta, nikotin adlı madde aynı zamanda insan sinir sistemi üzerinde güçlü bir etki ile sigara içen kişilerden zaman içerisinde nikotine karşı psişik ve fiziksel bağımlılıklara sebep olur.

Sigara içmek ahlaki özelliklerin bozulmasına islam’ın hedeflediği mal ve can’ın korunması olan ana esasları çiğnemek demektir. Dolayısıyla mal ve canın tehlikeye atan zarara sebep olan sigara büyük bir zulüm ve aynı zamanda büyük bir kötülüktür.

İslami hareketin ekonomik olarak ihtiyaç duyduğu ve her alanda büyük çalışmalar gerektiren mücadelesinde Müslüman iddiasını taşıyanların sabah akşam milyarlarca dolar parayı sigaraya yatırmaları büyük bir zulüm ve aynı zamanda büyük bir gaflettir. Müslümanların her tarafda yenilmişlik, işgal ve açlıkla kaldığı bu elim dönemde paraların, bağımlılığın ve aynı zamanda çoluklarını çocuklarının rızıklarını keserek sigara’ya akıtılması kıyamet gününde hesabı ağırdır. 

Pil üretiminde kullanılan kadmiyum, bataklıklarda yoğun miktarda bulunan metan gazı, kimyasal endüstride kullanılan ve toksik etkileri ile bilinen arsenik, böcek ilacı üretiminde kullanılan nikotin, soba ve şofben zehirlenmelerinden sorumlu karbonmonoksit gazı, boya sanayinde kullanılan amonyak gibi pek çok zararlı bileşen sigara dumanı ile doğrudan vücuda alınan ve 4.000’den fazla kimyasal madde bulunduran ve 70’ten fazla kanser yapıcı özelliğe sahip olan sigaranın çok büyük zararları vardır. 

1- Lösemi

2- Akciğer kanseri

3- Rahim kanseri

4- Kolon kanseri

5- Karaciğer kanseri

6- Ppankreas kanseri

7- Gırtlak kanseri

8- Yemek borusu kanseri 

9- Ağız ve boğaz kanseri

10- Mide kanseri

11- Fiziksel değişiklikler 

12- Ağız ve diş sağlığı

13- Sigaranın solunum sistemine zararları

14- Cilt sağlığına zararları

15- Beyne zararları 

16- Gebelikte düşük

17- Erken ölüm 

18- Kalp ve damar hastalıkları riski gibi birçok zararları vardır. 

Bu kadar hastalığa ölüme sebep olan sigaraya haram değil mekruh diyenler ya da bunu önemsemeyenler büyük bir cehalet ve gafletin içine girmişlerdir. Hiç şüphesiz bunlar usul ilminde illetin ne olduğunu anlamamış ve bunun sonucunda maalesef para babalarını zengin edebilmek adına bu konuda sessiz olmayı tercih etmiş kimselerdirler.

Ekonomik açıdan sigara büyük bir israftır hiç şüphesiz dinimiz israfı haram kılmıştır. Sigara içmek ve parayı ona harcamak çoluk çocuğundan, mutfağından, ailesinden kısıtlamak demektir. Ömür boyu sigara içen bir kimsenin topladığı para ile ev ve araba gib birçok yatırım yapılabilir. Nitekim;

يَا بَن۪ٓي اٰدَمَ خُذُوا ز۪ينَتَكُمْ عِنْدَ كُلِّ مَسْجِدٍ وَكُلُوا وَاشْرَبُوا وَلَا تُسْرِفُواۚ اِنَّهُ لَا يُحِبُّ الْمُسْرِف۪ينَ۟ 

Ey Âdemoğulları! Her mescid yerinde ziynetlerinizi alın. (Güzelce giyinin, müşrikler gibi çıplak ibadet etmeyin.) Ve yiyiniz, içiniz, israf etmeyiniz. (Çünkü) O, israf edenleri sevmez. (A’râf, 31)

وَاٰتِ ذَا الْقُرْبٰى حَقَّهُ وَالْمِسْك۪ينَ وَابْنَ السَّب۪يلِ وَلَا تُبَذِّرْ تَبْذ۪يرًا 

Yakın akrabaya, miskine/ihtiyaç sahibi yoksula, yolda kalmışa hakkını ver, malı saçıp savurma. (İsrâ, 26)

اِنَّ الْمُبَذِّر۪ينَ كَانُٓوا اِخْوَانَ الشَّيَاط۪ينِۜ وَكَانَ الشَّيْطَانُ لِرَبِّه۪ كَفُورًا 

 (Çünkü) saçıp savuranlar, şeytanların kardeşleridir. Şeytan ise Rabbine karşı çok nankördür. (İsrâ, 27)

Bir kimse sigarayı bıraktığı anda onun hayatında ciddi değişikler olduğunu hisseder ve bunun çok aktif bir şekilde görür.

Sigara bırakan bir kimse 

1- 20 dakika içerisinde kan basıncı normale döner 

2- 8 saat sonra kan karbonmonoksit düzeyi azalmaya başlar

3- Kanın oksijen yoğunluğu artar.

4- 24 saat sonra sigara tüketimi bittikten sonra 4 kart artmış olan kalp krizi riski azalmaya başlar.

5- 48 saat süren sonunda sinir uçlarında görülen harabiyet azalır. 

6- Tat ve koku duyularında iyileşme görülür. 

7- 2, 3 hafta arasında kan dolaşımı gelişir.

8-  Akciğer kapasitesi %30 oranda artar. 

9- Yürümek egzersiz yapmak merdivene çıkmak çok daha kolaylaşır.

10-  6 ve 9 ay arasında sinüslerde akciğerde yoğun şekilde bulunan sekresyon azalır.

11- Sağlıklı nefes alışverişi sağlanır daha enerjik ve dinamik olunur. 

12- Bir yıl içinde sigarayı bırakmış bir kimse hem kalp hem damar yapıları büyük oranda iyileşir.

13-  Koroner arter hastalığı riski yarı yarıya azalır 5 yılın sonunda akciğer kanserine bağlı ölüm riski yarı yarıya düşer.

Sağlık açısından sigara kesinlikle haramdır ve haramlığı konusunda hiçbir şekilde ihtilaf edilmemelidir. Sigaranın insan sağlığına zararlı olduğu artık bilimsel açısından sigaranın bir çok zarar sebep olduğu malumdur. Bir çok hastalığının temel müsebbibi sigara olduğu konusunda bilim adamları sigaranın zararı hususunda hemfikirdirler. Yapılan araştırmalarda Sadece sigara yüzünden İsviçre’de yılda 100 bin insan, Çin’de 170 bin insan öldüğü görülmüştür. 

Nitekim insanın kendi eliyle tehlikeye atması haram olaran bilinen bir husustur.

اَنْفِقُوا ف۪ي سَب۪يلِ اللّٰهِ وَلَا تُلْقُوا بِاَيْد۪يكُمْ اِلَى التَّهْلُكَةِۚۛ وَاَحْسِنُواۚۛ اِنَّ اللّٰهَ يُحِبُّ الْمُحْسِن۪ينَ 

Allah yolunda infak edin ve (İslami mücadeleden geri kalmak suretiyle) kendi ellerinizle kendinizi tehlikeye atmayın. Kulluğunuzu en güzel şekilde yerine getirin. Çünkü Allah muhsinleri/kulluğunu en güzel şekilde yapmaya çalışanları sever. (Bakara, 195)

يَأْمُرُهُمْ بِالْمَعْرُوفِ وَيَنْهٰيهُمْ عَنِ الْمُنْكَرِ وَيُحِلُّ لَهُمُ الطَّيِّبَاتِ وَيُحَرِّمُ عَلَيْهِمُ الْخَبَٓائِثَ وَيَضَعُ عَنْهُمْ اِصْرَهُمْ وَالْاَغْلَالَ الَّت۪ي كَانَتْ عَلَيْهِمْۜ 

Onlara iyiliği emreder, kötülükten sakındırır; temiz şeyleri helal, pis şeyleri haram kılar; sırtlarındaki ağır yükü ve zincirlerini kaldırır. (A’râf, 157)

Rasulullah aleyhisselam: Ne nefsine zarar ver ne de başkalarına. (İbni Mace) 

İslam alimleri zarar veren her şeyin içilmesinin ve yenilmesi haram olduğunu ittifak etmişlerdir. Dört Mezhep imamlarının bütün muhakik alimleri ittifakla bunun haram olduğunu söylemişlerdir.

İslamın temel hedefleri din, akıl, mal, nesil ve ırzı muhafaza edilmesidir. Sigara ise bu temellere zarar vermekte ve bunu ısrarla içenler günah işlemektedirler. 

Sahih Buhari’de Rasulullah aleyhisselam malı zayi etmekten nehyetmiştir bizi. 

İslam’ın ana sütunları olan ve İslam’ın kendisini korumakla mükellef olduğu mal, can, nesil, din ve aklı sigara ifsada uğratır. 

Bazılarının çıkıp hocam eskiden hocalar bu konuda sigaranın mekruh olduğunu söylemişlerdir. Derlerse biz onlara o gün alimleri sağlık ve ekonomik açıdan olaya bakmamışlardı. Onların fetvası sadece zahiren/görüntü itibari ile mekruh hükmünü vermişlerdir. 

Gürsel Gürbüz

Share this content:

Yorum gönder

You May Have Missed