×

Resim Çizmenin Hükmü Nedir?

Resim Çizmenin Hükmü Nedir?

Resim Arapça sözlük manası: Kalıntı, ayak izi, işaret koyma ve çizme gibi manalara gelir. Yine bununla beraber Kur’an ve sünnette resim, tasvir, suret, temasil ve timsal gibi kavramlar resim, heykel ve put gibi anlamlarda kullanılmıştır.

Bazı Alimler her çeşit resim ister canlı ister cansız ister gölgeli ya da gölgesiz olsun fotoğraf ve kamera gibi her türlü suretin caiz olduğunu haram olmadığını söylemişlerdir.

Yine bazı alimler ise resim ve heykel gibi buna benzer şeyler uygar Medeni toplumlara ait bir parçadır. İslam buna karışmaz hadiste geçen yasaklama putperest toplumlara ait demişlerdir. 

Çağımızın ideolojik şirk ve küfür dinlerinin bağlıları aslında gelmiş geçmiş tüm toplumlara baktığımızda en ilkel ve en putperest zamanı yaşamaktadır. Çünkü modern dünya bugün uygarlık ve çağdaşlık adına putperesliğin zirvesini resim ve heykel adı altında yaşamaktadır.

Yukarıdaki bu iki gruptaki insanlar tefrit ve ifrada kaçmış ve islam’ın bu hükmü konusunda isabet edememiştir.

ان اشد الناس عذابا يوم القيامه المصورون

İnsanlardan kıyamet gününde azabın en şiddetlisine uğrayacak olan resim çizenlerdir. (Buhari, Muslim)

Bu hadiste varid olduğu üzere suret yapanlar çok şiddetli bir azaba çarpılır. Nitekim Kur’an’da firavun ailesininde cok şiddetli bir azab ile azab edilir diye geçer. Dolayısıyla suret yapanlar çok tehlike bir konumda olurlar.

Resim yapmanın hükmü;

1- Hayvanların tam suretlerinin kağıt ya da başka şeyler üzerine çizmek haramdır. Ziran ibadet edilen hayvanlar putlar suretinde idi.

2- Tam olmayan hayvan ve ağaç gibi ruhsuz şeylerin fotoğrafını çizmek caizdir. 

3-  İslam alimleri ruhsuz ve gölgeli şeylerin süretinin çizmenin caiz olduğu konusunda ittifak etmişlerdir. Fakat çizilen suret gölgeli ve cisimli olmaz ise sadece kağıt üzerinde çizilirse ulamanın cumhur’na göre yine haramdır. İmam Malike göre sadece gölgeli süretler haramdır gölgesiz her çeşidinin sureti caizdir. 

4- Çocuk oyuncakları ve fotoğrafları tüm alimleri katında süreti caizdir. 

5-  Çağımızda kamerayla çekilen fotoğraflar bu hadisin muhtevasına girmez. Çünkü bu gölgeleri hapsetmekten ibarettir. Aynaya benzer ve caizdir. Zaten fotoğraf ya da kameranın ismini koyanlar yansıma akis yani yansıtan diyorlar kamera için yansıtan diyorlar aynı ayna gibi gölgeyi yansıtıyor olmasıdır. Bu heykel traş ve ressamların yaptığı gibi bir icat değildir. Bu yüzden haram değildir. 

5- Filmler, doğal manzaralar, kamera ya da video ile çekerse bunda bir sakınca yoktur.

Sahabeler Bizans’ın altınlarıyla ve gümüşleri ile alışveriş yaparlardı. Malum bunlar üzerinde süret vardı buna rağmen Allah rasulü bir şey demezdi..

6- Fotoğraf ve resim asmak kesinlikle caiz değildir. Çünkü bu tazimdir. O da Allah’a mahsustur.

Gürsel Gürbüz

Share this content:

Yorum gönder

You May Have Missed