×

Muhammed (s) Ayşe (r.anhe) İle Evlenme Yaşı Kaçtır?

Muhammed (s) Ayşe (r.anhe) İle Evlenme Yaşı Kaçtır?

Bugün yerli ve yabancı kafirler yeryüzünde islam’ı silip süpürmek ve kulları kullara kul yapmak için kendi küfür hakimiyetlerini egemen kılma noktasında her alanda süphe tohumları ekmektedir. Laik ve demokratik şirk sistemlerinin egemen olduğu bölgelerde islam’ın gerçeklerinin gizlenmesi ve islam’ın çelişkili gösterilmesi sonucunda insanların islam cahaletinde istifade eden müsteşrik yerli kripto deist mealciler, laik, kemalistl, deist ve ateist müşriklerden oluşan taifeler, Rasulullah (s) pedofili yada çocuk istismarcısı olduğunu, Rasulullah (s)’in 6 yaşında nikah ve 9 yaşında bir çocuk ile evlendiği şüphesini gündeme getirerek deizmin, ateizmin, iftiranın ve her türlü ahlaksızlığın yolunu açmaktadırlar. Bugün kendi laik sistemlerinde tecavüz, çocuk istismarcılığı hatta orta okula kadar kücüçük çokcuklarımızı zinaya götürenler bugün kendi cöplükerini unutan bu cahileye, pak dinimize ve Allahın resulüne iftiara atarak kendilerini meşru göstermeye calışıyorlar.

Bu Müşrikler kendi iddialarını ispatlayabilmek için tüm sahih kaynakları bir kenara bırakmış, kıyıda-köşede yada gelen bazı sahih rivayetleri anlamayarak Resulullah (s)’in 9 yaşında bir kız çocuğuyla evlendiğini söyleyerek pedefoli yada çoçuk istismarcısı iftirası atıyorlar.

Biz burada bu laik, kemalist deist, ateist ve şirk sistemlerinin bağlıkarının bu iftiraların asılsız olduğunu sahih rivayetlerle hakikatleri gündeme getireceğiz. Onurlu, izzetli ve biraz adaletten yana olanlar bu hakikati görecektir. Ama karakterini ve kişiliğini bozmuş kimselerin bu iftiralarına devam ettirmelerine gelince şüphesiz Allah adaletinin gereği zalimlere karşı intikam sahibidir.

Ayşe annemizi savunmamız, onun pak ve onun müminlerin annesi olduğuna iman etmemizin temel dayanağı kur’an-ı kerimdir. Annemize tarihte 2 defa iftira atılmıştır. Birincisi münafıkların lideri konumunda olan Abdullah ibni selül’ün önderliğinde atılan zina iftarısı ikincisi bugün laik, kemalist deist ve ateistlerden oluşan kimselerin attığı iftiradır. Onlar ayşe annemizin küçük yaşlarda Rasulullah ile birlikte olduğunu, iftirasını yaymaktadırlar. 

Mekke müşrik toplumu kız çocuğu sahibi olmayı bir utanç ve büyük bir ayıp olarak görüyordu. Onlar kız çocuklarına diri diri gömüyor, kadını bir insan olarak görmüyor, sosyal, siyasi, ekonomik, sosyolojik gibi bir çok açıdan kadınları tecrit altına almak suretiyle tüm haklarını gasp ediyorlardı. İslam ilahi nizamın gelmesi ve Muhammed (s)’in ilahi ilkeleri ve inkılaplarının sonucunda kız çocuklar ölümden kurtulmakla beraber kadınlar sosyal, siyasi, ekonomik gibi her alanda söz sahibi oldular. Rasulullah’ın eşleri ve sahabelerin eşleri kocaları için danışman yardımcı ve en büyük destekçi idiler. Hatta o gün sadece erkeğin sahip olduğu eman yasası Rasulullah (s)’in ilke ve inkılapları sonucu kadına  eman verme hakkına ulaşmıştır. Bu şekilde kadınlar Mekke’ye dilediği kimselerin güvenli bir şekilde dokunulmadan özgürce yaşayabilme yetkisi kazanmıştır.

Resulullah (s)’in Ayşe annemiz ile 9 yaşında evlenmediği ile ilgili yaklaşık 19 delili serd ederek tüm şüpheleri gidereceğiz. O zaman dileyen iman eder, dileyen adaletli yada dileyen helak olur. Bu artık o kimsenin tercihidir. 

Ayşe Annemizin Rasulullah (s)’le Genç Bir Kadın Olarak Evlendiğinin Delilleri;

  • Birinici Delil: Ebubekir (R.anhu) toplamda 4 çocuğu vardır ve bunların hepsi Ayşe annemiz dahil Mekke’de doğmuştur. (İmam Tabarani Tarihul Umum) 

Resulullah (s) 13 yıl boyunca Mekke’de davet yapmış ve tüm sahih kitaplarda Ayşe annemizin ablası 595, abisi Abdurrahman 604 ve Ayşe annemiz 605 yılında doğduğunu rivayet eder. Rasulullah’ın Ayşe annemizle evliliği hicretin 2 yılında yani 624 yılında olmuştur. Buna göre Ayşe annemiz 19 yaşında Resulullah ile evlenmiştir.

  • İkinci Delil: Mekke’de ilk Müslümanlar arasında on sekizinci (18) iman eden kimsenin Ayşe annemiz olduğu ile ilgili rivayettir. (İbni İshak Sireti Nebeviye)

Bütün sahih kaynaklarda 610’da ilk iman eden Müslümanlar arasında ebubekir ve sonra oğlu hariç otomatikmen ailesi olduğunu gösteriyor. Rasulullah (s) Mekke’de tam 13 yıl boyunca davet yaptığı bilinen bir husustur. Dolayısıyla rivayetler ilk yıl içinde Ayşe annemizin iman ettiğini gösterir iken, onunda 605 yılında doğması sahih kaynaklarda sabit olmasına rağman biz burada iman ettiği yılı baz alırsak ve evliliğinin 624 yılında olduğuna göre burada evliliği 14 olarak çıkıyor. Doğum tarihi ile birlikte hesaplarsa 19 yaş olmuş oluyor.

  • Üçüncü Delil: Zübeyir bin Mutim denen bir kimse Mekke’de Ebubekir’in kızı Ayşe annemizi kendi oğluna nişanlamış ne zaman Ebubekir Müslüman olunca kendisi nişanı bozmuş ve ben Müslüman olmuş kimseye oğlumu evlendirmem diyerek nişanı atmıştır. (Ahmet bin Hanbel’in müsned)

Burada yine Ebubekir islam’ın ilk yılı 610 yılında iman etmiştir. Efendimiz Aleyhisselam’ın 624 yılında Ayşe annemizle evlenmesi yine onun 15 yaşında olduğunu gösteriyor. Halbuki ayşe annemiz bu rivayette olduğu gibi 15 yaşın çok üstündedir. Çünkü ayşe annemiz bu kimse ile nişanlanması ve ebu bekirin müslüman olmadan önce bu olayın vuku bulması bunu ispatlar.

  • Dördüncü Delil: Ayşe annemiz şöyle diyor, ben annem ve babamın Müslüman olduklarını ve nasıl da zor bir işe giriştiklerini akıl edebiliyordum. (Buhari)

Bu rivayette Ayşe annemiz Müslümanların ilk yılında anne ve babasının Müslüman olduğunu, hatırladığını söylüyor ve bu hatırlama yaşı minimum en az 6 yaşında varsaysak yine en az ayşe annemizin evliliği 16 yaş olmuş oluyor.

  • Beşinci Delil: Ayşe annemiz sahih kaynaklarda şunu söylüyor ben genç kız çağında iken kamer suresi 46 ayetini duydum demiştir. (Buhari, İbni Hacer/Fethul Bari)

Bu ayet Mekke’de peygamberin dördüncü yılında inmiştir. Dolayısıyla genç bir kız iken peygamberliğin 4 yılında bunu duyması Ayşe annemizin olgun bir genç kız olması onun 16 ile 17 yaşında olduğunu gösterir.

  • Altıncı Delil: Ayşe annemizin ablası Esma, Abdullah ibni zübeyir’in annesi tam 100 yıl yaşamış ve kendisi hicret’ten 27 sene önce doğmuştur. Esma Ayşe annemizden 10 yaş büyüktür. (Tarihul Dimeşk)

Bu rivayete göre Esma 27 yaşında iken hicret etmiştir. Dolayısıyla esmanın doğumu sahih kaynaklara göre 595 yılındadır. Ayşe annemizin doğumu 605 yılındadır. Bu Ayşe annemizin Mekke’de iken 18 yaşında olduğunu ispatlar.

  • Yedinci Delil: Araplar bir gelenek ve örf olarak kendi kızlarının adet görmesi ve çocuklarını sünnet olmasından sonra kendi kız ve erkek çocuklarına yaş vermeye başlarlar. (Buhari, Muslim, Lisanul Arap, İbni Hiṣam ve Ragibul İsfahani)

Dolayısıyla Araplar kız ve erkek çocuklarına kızları için âdet erkek çocukları için sünnetten sonra yani ergenlik çağından sonra yaş verirler. Ayşe annemizin 6 yaşından nikah ve 9 yaşında Resulullah ile evlenmesi tamamı ile bir gelenek olarak adet yaşından sonraki yaştır. 

Nisanul Arap kitabında Arapça’da 10 yaşından sonra yaş saymanın 19’a kadar birler yani tek tek olarak sayılır. Örneğin adet olmuş ve 10 yaşına girmiş bir kız çocuğa birden sonra her geçen sene için bir, iki, üç, dört, beş şeklinde yaş verilir, bu onlarda bir gelenek ve görenektir. 

Hatta Araplar kızları adet gördüklerinde onlar özellikle ulu orta ya da meclislere gider benim kızım satılıktır diye ilan ederler. Buradaki satılıktır manası benim kızım adet görmüştür, artık onun evlilik vakti geldi diyerek bir ilan yaparlardı. Hür kızlara hür, köle kızlara köle bulunur ve evlendirilirlerdi. 

  • Sekizinci Delil: İbni hacer el-isabe kitabında; Ayşe annemiz ile Rasulullah’ın kızı Fatıma’nın aynı yılda 605 yılında doğduklarını rivayet etmiştir. Ayşe ve Fatıma’nın doğum yılında Resulullah 35 yaşındaydı. Rasulullah’ın 40 yaşından sonra vahiy alması ve 13 yıl boyunca Mekke’de İslam’a davet etmesi Medine’de hicretin 2 yılında Ayşe annemizle evlenmesi onun 19 yaşında evlendiğini ispatlar.
  • Dokuzuncu Delil; Başka bir rivayetten Esma, Ayşe annemizin ablası ve kendisi 10 yaş Ayşe annemizden büyük olarak rivayet edilmiştir. Esma hicret ettiğinde Abdullah’a hamile idi ve kendisi 27 yaşında idi. Ayşe annemiz ise 17 yaşında idi. Resulullah Aleyhisselam’ın hicret’in ikinci senesinden sonra Ayşe annemizle evlenmesi onun 19 yaşında olduğunu gösterir. Ayşe annemizin 605 Esma’nın 595 yılında doğması rivayeti sahih kaynaklarda mevcuttur. (İmam Nevevi Tezhibul Esma, İmam Hakim Mustedrek) 
  • Onuncu Delil: Ebubekir Müslüman olduğunda Esma 15 yaşında idi, Esma Müslüman olduğunda o 18 yaşında idi. Ayşe babası Müslüman olduğunda 5 yaşındaydı. (İbni İshak ve İbni Hişam)

Dolayısıyla Ayşe annemizin 5 yaşında Müslüman olması ve 17 yaşında hicret etmesi ve 2 yıl sonra Medine’de Resulullah ile evlenmesi onun 19 yaşında olduğunu bu kaynakda desteklemektedir.

  • On Birinici Delil: Ayşe annemiz abisi Abdurrahman’dan 1 yaş küçüktür. Bedir savaşında Abdurrahman 20 yaşında Müslümanlara karşı savaşmıştır. Hudeybiye’de 27 yaşından sonra Müslüman olmuştur. Buna göre bedir savaşı 624 yılından olduğuna göre bu Abdurrahman’ın 604 yılında doğduğunu Ayşe annemizin 605 yılında doğduğunu gösterir. (İbni Esir Usulü Ğabe) 
  • On ikinci Delil: Ayşe annemiz Rasulullah ile Bedir savaşı’ndan hemen sonra ikinci senesinde evlenmiştir ve evliliği 9 yıl sürmüştür. Resulullah (s) vefat ettiğinde Ayşe annemiz 27 yaşında idi.(Hatıb Tebrizi Mişkatul Mesabih)

Dolayısıyla Rasulullah Efendimiz ile toplam evlilik süresi 9 yıl Peygamberimizin vefatından sonra 27 yıl yaşamışsa bu Ayşe annemizin 18 yaşında evlendiğini gösterir.

Yeri gelmişken şunu söyleyebiliriz ki sahih kaynaklarda peygamber aleyhissalatu vessellemin karısı, kızı ve akrabalarının kaç yaşlarında evlendikleri ile ilgili rivayetler söz konusudur. Mesela Ayşe annemizin yaşıtlarından olan Resulullah’ın kızı Fatıma 19 yaşında, Esma 18 yaşında, Safiye 18 yaşında, Hafsa 18 yaşında ve Cuveyriye annemizle 18 yaşında evlenmiştir.

  • Onüçüncü Delil: Bir rivayetten Abdullah ibni Mesud 610 yılında Müslüman olmuştur. Ayşe annemiz ise ondan önce Müslüman olmuştur. (İbni İshak ve İbni hişam)

Bu rivayette Ayşe annemizin 605 yılında doğduğuna ve dolayısıyla ateist ve deist müşriklerin Ayşe annemizin 614 ya da 618 yılında doğduğu yalanını çürütmektedir.

  • On dördüncü Delil: Gelen sahih rivayetlere göre Ayşe annemiz kendisi henüz Mekke’de iken ve çocuk yaşlarda iken fil vakasında Kabe’yi yıkmaya gelen o ordunun içerisinde iki kişinin o zamanlar Mekke’de dilendiğini söylemektedir. (Tirmizi)
  • Onbeşinci Delil: Başka bir rivayette Ayşe annemiz fil vakıasından kalan ve Ebabil kuşları tarafından atılan taşlarla oynadığı ile ilgili rivayetler söz konusudur. (Buhari)
  • Onaltıncı Delil; Ayşe annemiz anne ve babasının iman ettiğini ve o sıkıntılı dönemde Resulullah’ın sürekli kendi evlerine geldiğini hatırladığını ve peygamberliğin 5 yılında babamın Habeşistan’a hicrete hazırlandığını hatırladığını söylemektedir. 
  • On yedinci Delil: Ayşe annemiz Mekke’de ilk zamanlarda iki vakit namaz kılındığını hatırladığını söylemiştir. (Buhari)

Bu rivayetlere baktığımızda peygamberliğin ilk döneminde Ayşe annemiz birçok şeyi hatırlıyor. Bir çocuk acaba büyüdükten sonra geçmişe döndüğünde acaba en son kaç yaşını hatırlayabilir? Tecrübelerle sabittir ki minimum 5 ya da 6 yaşında bu olayları hatırlar. Zaten peygamberliğin 610 yılında verilmesi Ayşe annemizin 605 yılında doğması onun en az 6 ya da 7 yaşında olduğunu ve birçok meseleyi bildiğini ispatlamaktadır. Buda Ayşe annemizin Mekke’de en az 17 yaşında olduğunu ispatlar. 

On Sekizinci Delil; Ayşe annemiz Hicri 58 yılında 74 yaşında vefat etmiştir. Resulullah’tan tam 48 yıl boyunca bir dul kadın olarak yaşamıştır. Toplam Peygamberimizle evliliği 9 yıl sürmüş ve doğumu 605’tir. (Nevevi Tezhibetul Esma, (İbni Hişam Es-sire  İbni Kesir el-Bidaye, Tabarani, Ahmed bin hanbel) 

Tüm bu rivayetlere baktığımızda Ayşe (r.anhe) en az Rasulullah ile evliliği 18 ile 19 yaş arasındadır. Hatta Şia mezhebi bile Ayşe annemize düşman olmasına rağmen, onlar Resulullah ile onun evliliğin 18 yaşında olduğunu söylemişlerdir.

Buhari ve müslim’de Ayşe annemizin ben çocuk iken oyun oynuyordum ve kadınlar beni aldı ve Resulullah ile evlendirdi ile ilgili hadisin ravisi Hişam bin Urvedir. Hişam bu rivayetlerin hiçbirini Ayşe annemizin ağzında duymuş değildir. Kendisi bunu babasından rivayet etmektedir.

Hişan bin urve 70 yaşına kadar medinede yaşamış orada birçok talebe yetiştirmiş, 70 yaşından sonra basra’ya gelmiş ve orada yerleşmiştir. Kendisi Medine’de 70 yıl boyunca hiçbir zaman medinede bulunduğu vakitlerde bu hadisleri rivayet etmemiştir, ne zaman ki basra’ya geldiyse, bu yaştan sonra bu hadisleri rivayet etmiştir.

Bu hadisi rivayet eden Hişam bin urve ile ilgili muhaddisler onun hasta ve zayıf aklı olduğunu söylemişlerdir. Bazı alimlerden özellikle Yakup bin Şeybe Medine’deki hadislerinin güvenilir/sika basra’daki hadisleri ise zayıf ve itibar edilmez demiştir. Hatta İbni kattan el-magribi, Urve bin hişamın Medine ve basra’daki tüm hadislerin zayıf olduğunu söylemiştir.(İbni Recep el-Hanbeli Tabakatul Hanbeli) 

Kur’an’da Kadınların Evlilik Yaşı

Kur’an-ı Kerim’de yetimler, kadınların evliliği ya da mallarını onlara vermek suretiyle tasarruf etme ile ilgili gelen ayetlere baktığımızda Allah olgunluğu şart koşarak ‘’Rüşd” kavramını kullanır ki bu rüşd olgunluk kavramı mezhepler arasında her ne kadar ihtilaf olsa da 15,18, 20 ve 25 yaş arasıdır. 

وَابْتَلُوا الْيَتَامٰى حَتّٰٓى اِذَا بَلَغُوا النِّكَاحَۚ فَاِنْ اٰنَسْتُمْ مِنْهُمْ رُشْدًا فَادْفَعُٓوا اِلَيْهِمْ اَمْوَالَهُمْۚ وَلَا تَأْكُلُوهَٓا اِسْرَافًا وَبِدَارًا اَنْ يَكْبَرُواۜ وَمَنْ كَانَ غَنِيًّا فَلْيَسْتَعْفِفْۚ وَمَنْ كَانَ فَق۪يرًا فَلْيَأْكُلْ بِالْمَعْرُوفِۜ فَاِذَا دَفَعْتُمْ اِلَيْهِمْ اَمْوَالَهُمْ فَاَشْهِدُوا عَلَيْهِمْۜ وَكَفٰى بِاللّٰهِ حَس۪يبًا 

Evlilik çağına ulaşıncaya kadar yetimleri sınayın. Onların (evlenecek) olgunluğa ulaştığını sezerseniz, mallarını onlara verin. Onların büyüyüp (mallarını alacakları korkusuyla) israfla ve çabucak mallarını yemeyin. Her kim zengin olursa (onların mallarından yemesin,) iffetli davransın. Kim de fakir olursa örfe göre yesin. (Olgunluğa eriştiklerini görüp) mallarını onlara verdiğinizde şahit tutun. Hesap gören olarak Allah yeter. (4/Nisâ, 6)

Sözlükte Rüşd; Doğru yolu bulmak, makul davranmak, akıl, mantık ve doğru karar almak gibi manalara gelir. Ekonomik, ahlaki ve sosyolojik olgunluğa ulaşmış, harcaması fikri, tutum ve davranışlarında olgunluğa verilen isimdir.

Maliki, Şafi, Hanbeli mezhepleri ve Hanefi mezhebinden Ebu Yusuf ve Muhammed’in içtihadına göre kişi ne kadar büyürse büyürsün Reşid olmadıkça malları konusunda tasarruf hakkı olmaz ve bunu Ailesi tasarruf eder, demişlerdir. 

Mezhepler arasında Ruşd yaşı ihtilaflı olmakla beraber 15, 18, 20 ve 25 arasında değişmektedir.

Resulullah aleyhisselatu vesselam’ın kızı Fatma, eşi ayşe, safiye, esma ve eşi cüveyri ile evlenmesi 18-19 yaş aralığıdır. Dolayısıyla kur’an-ı Kerim’de Rabbimiz evlilik için rüşd şartını koşmaktadır. Bu da ancak dediğimiz gibi bu yaşlarda gerçekleşir. Çünkü rüştün manası deminde ifade ettiğimiz gibi akli ve ruhi olgunluk ile ilgilidir.

Gürsel Gürbüz

www.gurselgurbuz.com

Share this content:

Yorum gönder

You May Have Missed