×

İslam Kardeşliği Nedir?

İslam Kardeşliği Nedir?

Müslüman olmak ya da İslam iddiasını taşımanın en önemli unsuru Müslümanların kardeş olması, birlik olması, bir birilerini sevmeleri ve yardım etmesi hiç şüphesiz dinin bu ümmete bıraktığı en büyük emanetlerdendir.

Hiç şüphesiz bu ümmeti diri, güçlü, kuvvetli kılacak, İslam ilahi nizama egemenlik ve iktidar verecek, yeryüzünde küfrün ve şirkin belini kıracak ve insanları ilahi öğretilerle terbiye edip Allah’a özgür birey, aile, toplum, hükümet ve devlet meydana getirilmesi ancak ve ancak akidevi kardeşlik hukukunun tesis edilmesinden geçer.

وَاعْتَصِمُوا بِحَبْلِ اللّٰهِ جَم۪يعًا وَلَا تَفَرَّقُواۖ وَاذْكُرُوا نِعْمَتَ اللّٰهِ عَلَيْكُمْ اِذْ كُنْتُمْ اَعْدَٓاءً فَاَلَّفَ بَيْنَ قُلُوبِكُمْ فَاَصْبَحْتُمْ بِنِعْمَتِه۪ٓ اِخْوَانًاۚ وَكُنْتُمْ عَلٰى شَفَا حُفْرَةٍ مِنَ النَّارِ فَاَنْقَذَكُمْ مِنْهَاۜ كَذٰلِكَ يُبَيِّنُ اللّٰهُ لَكُمْ اٰيَاتِه۪ لَعَلَّكُمْ تَهْتَدُونَ

Ey mü’minler! Hepiniz birlikte Allah’ın ipine sımsıkı sarılın ve ayrılığa düşmeyin. Allah’ın size olan şu nimetini hatırlayın: Hani siz birbirinize düşmandınız; derken Allah kalplerinizi kaynaştırdı da O’nun bu nimeti sayesinde kardeş oldunuz. Ateşten bir çukurun tam kenarında idiniz, fakat Allah sizi oraya düşmekten kurtardı. Doğru yolu bulasınız diye, Allah size âyetlerini işte böyle açıklıyor. (Âl-i İmrân: 103)

İslam’da kardeşlik dil, kültür, coğrafya, kan bağı ve benzeri sebepler üzere kurulmuş değildir. İslam’daki kardeşlik ancak akide bağı üzere Allah’a iman ve onun iradesine tabi olmuş bireylerin, ailelerin ve toplumların oluşturduğu kardeşliktir. İşte bu sebeple Müslümanların davaları asla kültürel, milliyetçi ya da bir toprak parçası gibi insanların bir araya geldiği kardeşlik değildir. Bilakis islam’daki kardeşlik Rasulullah aleyhisselatu vesselam’in Mekke ve Medine’de Ensar ve Muhacirler arasında ortaya koyduğu ya da Evs ve Hasrec arasında ortaya koyduğu akidevi kardeşliktir.

وَلَا تَكُونُوا كَالَّذ۪ينَ تَفَرَّقُوا وَاخْتَلَفُوا مِنْ بَعْدِ مَا جَٓاءَهُمُ الْبَيِّنَاتُۜ وَاُو۬لٰٓئِكَ لَهُمْ عَذَابٌ عَظ۪يمٌۙ

Kendilerine apaçık deliller geldikten sonra anlaşmazlığa düşüp, birbiriyle çekişen kimseler gibi olmayın. Onlar için büyük bir azap vardır. (Âl-i İmrân: 105)

Ümmeti fitneden ve müslümanları parçalanmaktan kurtaracak yegan’a yol akidevi kardeşliğin tesis edilmesidir. Ve bunu sahabeler başarmıştı. Nitekim: Bedir’de Ubeydullah İbni Cerrah kendi babasını, Hz Ömer kendi dayısını ve Musap bin Umeyr kendi kardeşini Allah yolunda öldürmüştü. Dolayısıyla kim İslam’a ve müslümanlara savaş açar, kin, nefret duyar ve alemlerin rabbi olan Allah’ın iradesini hiçe sayarsa bu kimselerle her alanda ilişkiler koparılır ve Allah’ın onayladığı başka renk, kültür, coğrafya ve ırktan olan insanlarla akidevi kardeşliğimizi kurarız.

اِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ اِخْوَةٌ فَاَصْلِحُوا بَيْنَ اَخَوَيْكُمْ وَاتَّقُوا اللّٰهَ لَعَلَّكُمْ تُرْحَمُونَ۟

Bütün mü’minler kardeştir; öyleyse kardeşlerinizin arasını düzeltin ve Allah’a gönülden saygı besleyip O’na karşı gelmekten sakının ki O’nun rahmetine erişesiniz. (Hucurât:10)

Müslümanların akidelerinin bir olması onların sosyolojik, ekonomik, ahlaki ve bir yaşam programı olarak birlikteliği sürdürmeleri ve aynı hedef uğrunda mücadele etmeleri elzemdir. Eğer bu söz konusu olmaz ise fitne kapısı açılarak büyük zülme sebep olunur.

İslam kardeşliği tesis edilmediğinde islam’a ve müslümanlara olan zararları;

Müslümanlar arasında akide öncelik ve ölçü olmayacak olursa işte o zaman ayrılıklar ve çatışmalar söz konusu olacaktır.

1- Irkçılık/Milliyetçilik

2- Giybet

3- Zan beslemek

4- Kafirleri dost edinmek

5- Kötü ahlak

لاَ يَحِلُّ لِمُسْلِمٍ أنْ يَهْجُرَ أخَاهُ فَوْقَ ثَلاَثِةِ اَيَّامٍ

Müslümanın, din kardeşine üç günden fazla dargın durması helal değildir. (Müslim)

لْمُسْلِمُ أَخُو الْمُسْلِمِ لاَ يَظْلِمُهُ وَلاَ يَخْذُلُهُ وَلاَ يَحْقِرُهُا

Müslüman müslümanın kardeşidir. Ona zulmetmez; onu yardımsız bırakmaz; onu tahkir etmez. (Müslim)

Müslüman kardeşliğini birbirine bağlayan unsurlar:

Müslümanlar arasında bizi birbirimize bağlayan en önemli unsurlar vardır. Bunlar;

1- Adaletli olmak

2- İyilikte bulunmak

3- Doğru olmak

4- Ahlaklı olmak

5- İhlaslı olmak

6- Sevgi

7- Dayanışma

8- Yardımlaşma gibi.

وَمَنْ فَرَّجَ عَنْ مُسْلِمٍ كُرْبَةً فَرَّجَ اللّٰهُ عَنْهُ بِهَا كُرْبَةً مِنْ كُرَبِ يَوْمِ الْقِيَامَةِ وَمَنْ سَتَرَ مُسْلِمًا سَتَرَهُ اللّٰهُ يَوْمَ الْقِيَامَةِ

Kim müslümanı bir sıkıntıdan kurtarırsa, bu sebeple Allah da onu kıyamet günü sıkıntılarının birinden kurtarır. Kim bir müslümanı(n kusurunu) örterse, Allah da Kıyamet günü onu(n kusurunu) örter. (Buhari)

اَلْمُسْلِمُ أخُو الْمُسْلِمِ لاَ يَظْلِمُهُ وَلاَ يُسْلِمُهُ

Müslüman müslümanın kardeşidir. Ona zulmetmez, onu (zalimlere de) teslim etmez. (Buhârî)

Hiç şüphesiz bu unsurlar Müslümanların hayatlarında olmazsa olmazlardandır. Nitekim Adaletin olmadığı yerde çatışma ve saygısızlığın olduğu yerde fitne vardır. Dolayısıyla ümmet arasında doğru bir iletişim ve ilişki ancak Allah rızası için birbirine seven, akidesi doğru ve güzel ahlak ile gerçekleşir.

Gürsel Gürbüz

Share this content:

Yorum gönder

You May Have Missed